Selectează o Pagină

Pentru că în ultima vreme am văzut părinţi dornici să-şi poarte bebeluşii/ copiii, însă se văd indecişi în urma informaţiilor contradictorii,  m-am gândit să expun , în cuvinte puţine, de ce anume trebuie să ţinem cont atunci când achiziţionăm un sistem de purtat.

Cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont este ca acel sistem de purtat să păstreze poziţia anatomic – corectă a corpului copilului dvs

Vom pleca de la două fotografii teoretice care lămuresc din punct de vedere medical.

10425462_10152594290978784_5879277259072826174_n

purtat_ok2-jpg

 

Intr-una vedeţi poziţia corectă a şoldurilor, evitând astfel apariţia displaziei de şold sau chiar tratarea uneia în faza uşoara.

 

Al doilea aspect important este asigurăm dezvoltarea sănătoasă a coloanei vertebrale.

ART SITE

Coloana sănătoasă a unui adult este dreaptă, însă curburile coloanei se dezvoltă în timp şi e bine să nu punem presiune pe spatele bebelusului.

În intrauterin coloana vertebrală prezintă o singură curbură cu convexitatea înapoi.

Curbura cervicală se dezvoltă atunci când bebeluşul îşi ridică singur capul, în jurul vârstei de 3-4 luni, cea lombară, 7-9 luni, când copilul începe să meargă de-a buşilea

Aşadar, sugarii trebuie să aibă o poziţie cu picioarele flectate, deşi veţi fi întrebaţi foarte des dacă  “nu stă prea crăcănat”,  trebuie să poată îndoi picioarele în aşa fel încât bazinul şi picioruşele să formeze un fel de litera “M”, bazinul mai jos decât genunchii. O asemenea poziţie a picioarelor corespunde anatomiei sugarului. Această poziţie, cu picioarele flectate, este foarte importantă mai ales în cazul suspiciunii de displazie de şold, deoarece acţionează atât profilactic cât şi terapeutic împotriva acestei dezvoltări greşite.

          Deci urmăriţi ca lăţimea port bebe-ului să fie suficient de mare încât să se întindă din spatele unui genunchi până la celalalt, să permită flexarea genunchilor, să ofere suport şoldurilor, bazinul cu genunchii sa formeze litera “M”.

Si în acelaşi timp trebuie avut grijă ca dispozitivele de purtat să sprijine poziţia fiziologică a coloanei vertebrale.

Pentru a sprijini bine spatele copilului, un dispozitiv de purtare trebuie să cuprindă bine spatele sugarului, curbat anatomic, conform vârstei , dispozitivul de purtare să ofere suport şi pentru gâtul şi capul copilului!

 

Un alt aspect pe care trebuie să-l verificaţi este calitatea materialelor şi a elementelor de siguranţă, atât în ceea ce priveşte rezistenţa lui în timp (uzura rapidă) dar mai ales rezistenţa la greutate, date atât de calitatea materialelor (densitatea materialelor) cât şi prezenţa cusăturilor suplimentare,  cusaturi întărite vizibile, continue, din bucăţi întregi de material.

Mai jos vă ataşez în câteva exemple, pe vârste, sisteme de purtatare ergonomice pe care vi le recomand.

Nu ataşez fotografii, dacă aveţi denumirea găsiţi uşor pe internet variante, pe preferinţe.

Să ne auzim cu bine, până atunci PURTAŢI-VĂ copiii!!!

Dacă vârsta sugarului/ copilului este în intervalul: Sisteme ergonomice recomandate
0 – 4 luni

 

  • Wrap elastic;
  • Wrap ţesut;
  • Sling cu inele.
  • +2 Luni, in portofoliul nostru ssc N7
4-5 luni – 3 ani

 

  • Mei tai
  • Wrap tesut
  • Wrap tai
  • Sling fix (pouch) , atentie NU Sling tip geanta!
  • Sling cu inele
  • Podaegi
  • SSC Wrap conversion
peste 6 luni

 

  • SSC – soft structured carrier