Material
Materialul mei taiului (cu exceptia materialului de decor), in caz ideal ar trebui sa fie un material de densitate peste 300 gr/mp (exceptie: mei taiurile din wrap tesut), bumbac bio, in cel mai bun caz. Se pot folosi mai multe feluri de material:

  • Canvas (panza)
  • Twill (tesut cu legatura tip diagonal)
  • Wrap tesut
  • catifea cord

Pentru cusut se foloseste ata de cusut industriala, cu o grosime peste 80 si din poliester 100%.

Constructie, marimi

Puntea este de obicei un patrat sau dreptunghi la care se ataseaza doua bretele de sold si doua bretele de umar.

Detalii:

  • Puntea: 2-3 straturi din aceeasi material ca si bretelele, respectiv un strat de material moale intre doua straturi de material de bretea, un material decor pe partea exterioara. Materialul folosit ca decor poate fi aproape orice fel de material, important este sa nu fie un material alunecos. Puntea poate fi dotata cu o gluga, sau poate sa se termine intr-o curbura (de obicei captusita, pentru a sustine capul bebelusului). Puntea are o latime de circa 35-40 de centimetri (sau poate fi reglabil intre 20-40 centimetri) la partea care vine la sold, iar inaltimea 40-50 de centimetri.
  • Bretele: sunt atasate la punte intr-un unghi de circa 120 de grade. Sunt doua bretele de sold si doua de umar. Lingumea bretelelor de sold este de 70-85 centimetri (lungimea unei breteli de la marginea puntii), iar celor de umar este de 180-210 centimetri. Bretelele de umar sunt captusite pe o lungime de circa 50 centimetri in partea care vine pe umar. Latimea bretelelor este de circa 9-10 centimetri.
  • Bonus: gluga (exista mai multe feluri), captuseala pe punte la partea care vine la picioarele copilului

Cum recunosc mei tai de calitate?

La prima vedere mei tai-ul bun este robust, puternic, nu este din material subtire, bretelele nu sunt dintr-un material elastic si sunt atasate la punte intr-un unghi nu prea ascutit. Mijlocul de purtare are o greutate de circa 800-1000 grame. Bretelele nu sunt subtiri, materialul mei tai-ului nu este alunecos sau prea aderent. Bretelele de umar nu sunt prea scurte, au o lungime de minim 1,8-2 metri. Puntea nu este cusuta dintr-un sigur strat sau doua straturi subtiri (cu exceptia celor din wrap tesut). Cand montam mei tai-ul, puntea acopera bebelusul macar pana la subsori. Cand bretelele sunt legate, mijlocul de purtare inconjoara frumos copilul si-i fixeaza, sustine corpul (fara a-l strange prea tare). Bretelele de umar trebuie sa fie atasate la punte cu cusaturi intarite vizibile. Mijlocul de purtare trebuie sa asigure o pozitie cracanata a picioarelor, astfel incat picioarele sa nu atarne in jos, chiar si daca nu sunt sustinute exact pana la spatele genunchilor (se poate intampla in cazul copiilor mai mari). Mei tai-ul bun este cusut bine, cu cusaturi uniforme, continue.
Dupa utilizare pe scurta durata, mei tai-ul bun ramane la loc, unde l-am legat. Daca l-am legat corespunzator, bretelele nu aluneca in jos pe funduletul bebelusului. Materialul bretelelor nu este inconfortabil la talie sau umar si bretelele de umar nu aluneca de pe umeri.

Dupa folosire indelungata (dupa mai multe zile de folosinta, dupa spalare), bretelele nu devin plisate asa incat sa nu le putem netezi. Ata nu se rupe la cusaturi. La spalare captuselile nu se misca (de ex. captuseala bretelelor de umar, captuseala puntii). Mei tai-ul bun isi mentine valoarea si dupa folosinta indelungata.

Ar fi important sa evitam mei taiurile vandute ieftin pe diferite situri de licitatii, cusute din resturi de material. Este bine sa cumparam mei tai-uri cusute de profesionisti de referinta si care corespund criteriilor de mai sus. Daca cumparam un mei tai second hand, putem cauta informatii despre ea pe internet.

Surse: Haypál Orsolya, www.mamamibolt.hu